De keuken: zone 2 de voorraadkast

25-03-2021

Vandaag in de voorjaarsschoonmaak :

Ruimte nummer 1: De keuken

in zone 2: De voorraadkast


De voorraadkast

Declutter:

1. Haal alle producten uit je keukenkastjes en zet ze in categoriee╠łn op je aanrecht.

2. Ga door de producten en recycle de producten die over de houdbaarheids datum zijn.

Clean:

1. Haal nu alle plankjes die je los uit je keukenkastjes kunt halen eruit. 

2. Neem deze plankjes grondig af met een sopje en maak ze goed droog.

3. Maak nu de binnenkant van je keukenkastjes grondig schoon. (met behulp van een miscrovezeldoekje en een allesreiniger) Maak daarna de binnenkant goed droog.

4. Plaats hierna de planken weer in de keukenkastjes.

Organize:

1. Bedenk zones voor al je product-soorten

- Oftewel : wat leg je bij elkaar en waar leg je het neer?

2. Vraag jezelf bij elk product af:

-In welke categorie hoort dit product? (pasta, rijst , brood , pot of blik of bij de kruiden)

-Waar gebruik ik dit voor?

-Gebruik ik dit product vaak?

-Waar in de keuken wil ik dit neerleggen?

-Waar in de keuken  is de handigste plek om dit product neer te leggen? Oftewel waar in de keuken doe ik wat?

3. Het inrichten:

-De zones die je bedenkt zijn dus afhankelijk van wat je waar in de keuken doet. 

-Ontbijt en lunch: plaats de producten die je dagelijks het meest gebruikt voor het ontbijt en de lunch dicht bij elkaar in 1 lade of in 1 keukenkastje.

-Het avondeten: plaats de producten die je hiervoor het meest gebruikt dicht bij je aanrechtblad en dicht bij je fornuis. Deze categorie kun je ook nog weer opdelen per soort eten dus, bijvoorbeeld: Hollands, Mediteraans, Aziatisch en Mexicaans.

-De snacks: Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de snacks van je kinderen die gezonder zijn op kinder-hoogte te leggen, dan mogen ze zelf een snack pakken (dit zorgt voor het creeeren van meer zelfstandigheid)

En je kunt de wat ongezondere snacks flink hoger plaatsen zodat alleen jij erbij kan als de kinderen van jou een ongezonde snack mogen.

-Richt nu de keukenkastje op de door jou bedachte manier in. 


De kruiden en sauzen

Plaats de producten die je veel gebruikt tijdens het koken: vlak bij je fornuis. Zo heb je tijdens het koken alles binnen handbereik.

Dit zijn kookproducten die je veel gebruikt zoals:

- Olie om mee te koken (zoals olijf-olie)

- De basic kruiden 

- De verschillende soorten sauzen (zoals wok-saus)

Alle producten die je niet vaak gebruikt kun je bijvoorbeeld iets meer achter in je keuken kastje zetten.


De koffie en thee lade

Voor inspiratie voor het opruimen van je koffie en thee voorraad, staat hieronder een link: