De keuken: zone 3 de keukenkastjes

26-03-2021

Vandaag in de voorjaarsschoonmaak 
Ruimte 1: De keuken
Zone 3: De keukenkastjes


De kopjes en glazen

De borden en kommen


Declutter

1. Haal alle items uit je keukenkastjes en zet ze op je aanrecht blad. Doe dit per categorie, dus de mokken bij de mokken en de glazen bij de glazen.

2. Beslis hierna per categorie, welke van de items je ook echt vaak gebruikt. En laat die op je aanrechtblad staan.

3. Haal nu per categorie de items eruit die je nooit of amper gebruikt.

4. Zet deze twee categorie├źn op je eettafel. Dus categorie 1: nooit gebruikt en categorie 2 : bijna nooit gebruikt.

5. Nu is het tijd om te beslissen welke items echt weg kunnen.  

6. Zet de items die je toch wil houden terug in de juiste categorie op je aanrechtblad.

7. Zorg ervoor dat de items die je niet wil bewaren ook echt weg gaan. Dus bijvoorbeeld door ze weg te geven, ze naar de kringloop te brengen of ze te recyclen. 

Clean 

1. Nu je keukenkastjes leeg zijn kun je ze van de binnen en buitenkant even goed schoonmaken.

2. Doet dit bijvoorbeeld met een alles-reiger en een microvezel doek.

3. Vergeet niet de kastjes ook weer goed droog te maken

Organize

1. Nu is het tijd voor het her-inrichten van je keukenkastjes.

2. Bedenk hierbij wat je waar in je keuken neer wilt zetten.

3. Kies een keukenkastje of 2 keukenkastjes in de keuken uit voor al deze items.

- Je kunt  ervoor kiezen om alle drink-items zoals glazen en mokken op 1 plank te zetten.

- En alle eet-items zoals borden en kommen op een ander plank bij elkaar te zetten.

Tip: Ook is het handig dat het uitgekozen keukenkastje dicht bij de vaatwasser of gootsteen zit. Zodat zodra je de schone vaat op moet bergen, alles snel op z'n plek staat.


De besteklade

Bij de besteklade gaan we uit van hetzelfde concept:

Declutter, Clean en Organize

Oftewel: uitzoeken, schoonmaken en her-inrichten.

Hieronder staat de link naar de bamboo besteklade:


De bakspullen 
De vershoudbakjes
De keukenapparatuur
De kookpannenset

Ook hier gaan we uit van hetzelfde concept:

Declutter, Clean en Organize

Oftewel: uitzoeken, schoonmaken en her-inrichten.

Maar bij de categorie keukenapparaten is het zeer belangrijk om:

1. Te checken welke apparatuur het niet meer goed doet.

2. Op de juiste en veilige manier je apparatuur schoon te maken. 

3. En vergeet ook niet de apparatuur weer goed droog te maken.

Tip:

Bij het opruimen van de kleinere items, is het handig om gebruik te maken van bakken of manden. Elke bak of mand kan bijvoorbeeld zijn eigen categorie hebben.


Het kastje onder de gootsteen

Voor tips van het inrichten van het kastje onder de gootsteen, staat hieronder een link naar de juiste blogpost.